Kultúrdiplomácia és műhelymunka - Népújság
2018-06-28

Június 17. és 25. között magyarországi vendégturnén járt a Maros Művészegyüttes magyar tánc- és zenekara. A tapasztalatokról, ugyanakkor a nyári évadszünet utáni bemutatóról és rendezvényről Barabási Attila Csabával, az együttes igazgatójával beszélgettünk. 

Az igazgató elmondta, hogy az együttes tagjai június 17-én, vasárnap reggel indultak útnak, az első előadást 18-án, hétfőn este mutatták be a 14. Magyar Táncfesztiválon, amelyet a Győri Balett szervezett a Magyar Táncszövetséggel közösen. Ez egy olyan fesztivál, ahol az előadások során a színpadokon helyet kap a táncművészet minden műfaja a balettől a kortárs koreográfián át a néptáncig. Erre a rendezvényre eljönnek a legjobb magyar táncművészeti előadások. Különlegessége, hogy három éve párhuzamosan gyerekfesztivált is rendeznek, ahol úgyszintén mindent felvonultatnak, kiegészítve a kínálatot bábszínházi előadásokkal. Ugyanakkor jelen vannak a táncművészet berkeiben levő kritikusok, a legnagyobb alkotók, akik szakmai kritikával illetik az előadásokat, s ez mérvadó lehet a fertőrákosi barlangszínházban a bemutatkozó együttesek, társulatok számára. 

A Maros Művészegyüttes visszatérő vendég Győrben, mivel eddig kilenc előadással volt jelen a fesztiválon, egyik évben két előadást is bemutatott. A kapcsolat azóta olyan szoros, miután a Maros Művészegyüttes tagja lett az Országos Táncszövetségnek, amelynek alelnöke Kiss János, a Győri Balett aligazgatója. A Maros Művészegyüt- tes a Gyimesben jártam című előadásával a győri színház előtti szabadtéri színpadon a nyitó napon lépett fel. Az előadás után több száz résztvevővel táncoktatással egybekötött táncházat is tartottak, ahol bemutatták a gyimesi táncok alapjait. Emellett az együttes zenekara külön koncertet tartott Kásler Magda énekes közreműködésével. A Hargita együttes a Hegyen 

innen, hegyen túl című előadást, míg az Udvarhelyi Táncműhely az Apám tánca című produkciót vitte el. Intézményvezetőként Barabási Attila Csabának lehetősége volt minden előadást megtekinteni és a szakemberekkel kapcsolatot teremteni. Még egy könyvbemutató is belefért a programba. Lőrincz Katalin Harangozó Gyula-díjas táncművész szakkönyvének ismertetésén vehettek részt az együttes tagjai. 

A győri fesztivál három napig tartott, és a tagoknak így alkalmuk volt több előadást megtekinteni. Másnap folytatták az útjukat Sop-ronba, ott június 19-én, kedden este a Petőfi Színházban adták elő ismét a Gyimesben jártam című előadást. A soproniaknak tavaly is volt alkalmunk látni az együttest, ugyanis novemberben két hét leforgása alatt a János vitéz című előadást 17-szer vitték színpadra. Szerdán, csütörtökön és pénteken a tánckar Sopronban a Varga János által vezetett műhelymunkán vett részt. Fizikai és szellemi erőnlétet követelt ez a munka az együttes tagjaitól, viszont derekasan helytálltak. Olyan népi elemekből merített táncmozdulatokat sajátítottak el, amelyek közelítenek a kortárs tánchoz, baletthez, mivel a Maros Művészegyüttes feltett szándéka, hogy az elkövetkezendő időszakban több táncszínházi előadást vigyen színpadra. A műhelymunkán elsajátított mozdulatok benne lesznek a művészegyüttes következő, ősszel műsorra kerülő produkciójában. 

Június 22. és 24. között rendezték meg Sopronban a Folkfest néptáncfesztivált, amelyen a házigazdákon kívül a zalaegerszegi Zala táncegyüttes is jelen volt. Már otthonról mindenki úgy érkezett Sopronba, hogy egy közös produkciót állítanak színpadra, így erre az alkalomra a maros- vásárhelyi táncosok is begyakoroltak bizonyos táncokat. Nem volt nehéz együttműködni, hiszen mindhárom együttes között igen szoros a kapcsolat 

– mondta az igazgató –, többször voltak a zalaiak és a soproniak Marosvásárhelyen, illetve, amint ez a turné is igazolja, a Maros Művészegyüttes tagjai is szinte már családias viszonyt ápolnak mindkét anyaországi városban levő kollégáikkal. 

A Maros Művészegyüttes a Folkfest keretében június 22-én, pénteken Sopron főterén lépett fel, majd aznap este egy közös táncházzal zárták a fesztiválturnét. Igaz, hátramaradt még a legjava, ugyanis vasárnap a fertőrákosi barlangszínházban közös próbával telt a nap, este pedig a három együttes bemutatta Varga János rendezésében a Nyári tánc virágporban című műsort, amelyet közel 1000 néző tekintett meg. Az előadás mellett a vásárhelyiek láthattak a barlangszínházban egy autentikus folklórműsort és az Experidance együttes Nagyidai cigányok című táncszínházi előadását is. 

Barabási Attila Csaba a turné összefoglalójaként elmondta: céljuk az volt, hogy népszerűsítsék az erdélyi folklórt mind a táncosok, mind a szakma, de legfőképpen a nézők körében, akik potenciális turisták lehetnek, hiszen – megismerve a népi kultúrát – talán eljönnek megnézni azokat a helyeket, ahol még őrzik ezeket a táncokat. Van érdeklődés az erdélyi néptánc iránt, hiszen a magyarországi profi táncegyüttesek palettájának a 70-80%-ában erdélyi táncok szerepelnek. 

A soproni fesztivál többi előadását is megtekinthették az együttes tagjai, így nézőként is összemérhették a látottakat a saját produkciójukkal, ugyanakkor barátságokat, ismeretséget is köthettek. Ilyenkor a művészi kapcsolat nemcsak az intézmények között jön létre, hanem a táncosok között is. A magyarországi kollégák részt vehetnek az erdélyi tánctáborokban, amelyekben – főleg Maros megyében – aktívan részt vesznek a Maros Művészegyüttes tagjai is. 

A turné másik hozadéka, hogy idén október 18. és 21. között Marosvásárhely (a Maros Művészegyüttes) lesz a házigazdája az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozójának, és erre számos neves szakembert, kritikust is meghívott Barabási Attila-Csaba, azzal a szándékkal, hogy véleményükkel, észrevételeikkel járuljanak hozzá az erdélyi néptáncművészet fejlődésé- hez. 

Végül azt is megtudhattuk, hogy a legközelebbi bemutató szeptember 27-én lesz. Varga János táncszínházi produkcióként Svejk történetét viszi színpadra. Ebben nemcsak néptáncosok vesznek majd részt. A bemutatót követően öt előadást tűznek műsorra, majd ezzel szerepelnek a hivatásos együttesek találkozóján is. Várhatóan az előadásban a turnén tapasztaltakat is kamatoztathatják majd az együttes tagjai, addig is – kevés kivétellel – nyári szünidei szabadságukat töltik.

Vajda Györgyvissza...