Gyermeknap játékkal, táncszínházzal - Népújság
2018-06-03

Önfeledt játék, szórakozás, fagyizás a tűző napon – sokfelé találkozhattunk ilyen képpel a hétvégi gyermeknap alkalmával. Volt azonban komolyabb, tartalmasabb kulturális kínálat is ebből az alkalomból.

Sokfelé nyújtottak programkínálatot gyerekeknek és szülőknek egyaránt a hétvégi gyermeknap alkalmából a vidéki településeken is. Erdőszentgyörgyön a Százfonat szociokulturális egyesület a helyi iskolaközpont magyar tanítói közösségével együtt számos játékkal, vetélkedővel, aszfaltrajz-lehetőséggel várta a gyerekeket már csütörtökön az Iskola utca közterein, pénteken Jedden az önkormányzat nyitotta meg udvarát a gyerekek előtt, és lufikkal, kifestősökkel, édességgel várták az apróságokat, aki pedig egy jó állapotú játékát is elhozta otthonról, és karitatív célra adományozta, az ingyenesen használhatta az ugrálóvárat. Mezőpanit községben szombaton családi pikniket szerveztek, ahol a felnőttek pszichológus és prenatális szakta-nácsadó előadásait hallgathatták meg, a gyerekeket a játszma.ro üzlet játékai, foglalkozások várták, Kozsik József pedig bábelőadással, a Stone Hill zenekar koncerttel örvendeztette meg az apróságokat.

Ha nem megy Mohamed a hegyhez

Nyárádszeredában idén is szervezett gyermeknapot az önkormányzat, hogy megörvendeztesse és kimozdítsa a gyerekeket, mert ez a nap róluk szól – mondta el lapunknak Somodi Szilárd, a városháza munkatársa. A sportpályán ugrálóvár, trambulin, hinta várta a gyerekeket, s amíg azok benépesítették a játékszereket, az egyik sarokban szorgoskodó nőket fedeztünk fel. Kiderült, hogy Siklódi Ida óvónő hozta el ismét a csoportját szórakozni: tavaly is voltak, és ez nagyon jó lehetőség mindenkinek a kikapcsolódásra, a kellemes időtöltésre, és a szülőket is összekovácsolja – mondta a pedagógus, aki a szülők segítségével szélforgókat készített a kicsiknek; fújóka, lufi is várta az árnyékba visszatérőket, és persze pattogatott kukorica, nyalóka is. Veress Mónika anyukaként első alkalommal kísérte el az óvodai csoportot, de szülőként máskor is elvitte gyermekét hasonló rendezvényekre. Jónak találja az önkormányzat kezdeményezését, és hálás is, amiért a gyerekek lehetőséget kaptak, hogy hasznosan töltsék el ezt a napot.

Egy picit odébb tűzoltóautó mellett vödrök, tömlők és egyéb felszerelések sorakoztak, szülők és gyerekek előtt Kacsó István tűzoltóparancsnok mutatta be mindezeket. Kiderült, hogy egy marosvásárhelyi óvodai csoport egy része érkezett szülőkkel. Dr. Laczkó Csongor elmondta, hogy az óvodában volt ugyan egy bemutató, de a gyerekek szinte semmit nem értettek a román nyelvű előadásból, és mivel ő itt dolgozik Nyárádszeredában, megszervezte, hogy a helyi tűzoltókkal találkozhassanak, így vásárhelyi, jeddi, marosszentgyörgyi szülők hozták el kicsinyeiket, akik a „kiképzés” után még a játékokat is igénybe vehették a téren.

Megnyílt a Csűrszínház

Pénteken ismét benépesült Mikháza, hiszen éppen a gyermeknapon nyitotta meg kapuit és a nyári idényt a Széllyes Sándor Csűrszínház. Elsőként a kolozsvári Magyar Opera mellett megalakult Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa lépett színpadra, nagy örömmel énekelve a telt házas közönségnek. Ezt követően a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes mutatta be a János vitéz című táncos mesejátékot, amelynek koreográfusa Novák Ferenc (Tata). Az előadás után gyerektáncház következett, s miközben a kicsik és nagyok együtt mókáztak, táncolgattak, Szélyes Ferenc, a Csűrszínház Egyesület vezetője elmondta lapunknak: öröm számára, hogy a művészegyüttes felvállalta az idénykezdést, és el tudta hozni a kolozsvári kórust is. Azért indították az idényt éppen a gyermeknapon, mert ilyenkor a gyerekek és szüleik is szabadok, és külön öröm, hogy mintegy 400 személy volt itt, ennyien sosem voltak még egy csűrszínházi előadáson, ami sikerré tette a kezdést. Magát Barabási Attila-Csabát is meglepte a nézőszám, messzemenően nem számított ekkora közönségre – osztotta meg benyomásait az igazgató.

Miért éppen Mikházát választotta gyerekének sok szülő, amikor rengeteg kínálat van ilyenkor? – kérdeztük. A nyárádgálfalvi Lender Zsolték ezt a programot találták legmegfelelőbbnek a kínálatból, ezért jött ide a család, hasonlóan választottak a jeddi Csenteri Attiláék is. A gyerekeknek nagyon tetszett az előadás, utána találkozhattak a táncosokkal, megtekinhették a sárkányt. A marosvásárhelyi Orbán Katalinék már másodszor nézték meg a János vitézt, s mivel a mi kultúránkról van szó, s ezt tovább kell adni a gyerekeknek, ennél színvonalasabb ajánlatot nem tudtak elképzelni a pénteki napra. Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester mellett Erdőszentgyörgy elöljárója is elhozta három gyermekét az előadásra, mert itt olyan népi programokat nyújtanak, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek már pici korukban elsajátíthassák saját kultúrájukat. Ez a kis falu olyan közeg, amely a Csűrszínház révén értéket teremtett, és ezt meg kell ismerni – véli Csibi Attila Zoltán.

Gligor Róbert Lászlóvissza...