Interaktív családi program - Népújság
2018-05-29

Néhány éve hagyományosan a Csűrszínház az évadot június elsején a gyermeknap alkalmából bemutatott előadással kezdi. Az idén a Maros Művészegyüttes várja a gyerekeket – de nem csak őket – egész napos családi programra. Lesz kóruselőadás, néptáncelőadás, majd ki lehet próbálni a jelmezeket, a gyerekeknek táncházat szerveznek, és a felnőttek is rázendíthenek az együttes tagjaival és zenekarával. Az évadot megelőzően a művészegyüttes tagjai (táncosok, zenészek, adminisztratív személyzet) – összesen 17-en – önkéntes munkával tegnap az évad első előadására rendbe tették, kitakarították a Csűrszínházat. 

Meglepetésvendég fellépésével kezdődne a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház 2018-as évadjának programja. Június 1-jén, pénteken 11 órától ugyanis a Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa nyitja meg a rendezvényt. A kórus 2016 februárjában alakult meg. Kezdeményezője, szervezője Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, aki annak szükségességét fogalmazta meg, hogy legyen Kolozsvárnak és mondhatni Erdélynek egy olyan minőségi gyermekkórusa, amely, habár a Magyar Opera védnökségével folytatja tevékenységét, nemcsak az intézményt szolgálja és a helyi közönségnek szerez örömöt, hanem kiszállásaival Erdély-szerte eljuttatja a magyar és nemzetközi gyermekkórus-irodalom legszebbjeit. A kórus megalapítója és vezetője Takács Aranka, karvezető Kovács Dalma és Kálló Krisztián. Mintegy ötven 7–13 év közötti kolozsvári és környékbeli gyerek a tagja. A gyermekkórus megalakulása óta fellépett Bizet Carmen c. operájában, Puccini Bohéméletében, Kodály Háry Jánosában, de az erdélyi kórusesemények állandó meghívottjává is vált. A Csűrszínházban sorra kerülő kórushangversenyen Kálló Krisztián karmester, doktorandusz vezényel.

A kórushangverseny után a Maros Művészegyüttes a János vitéz mesejátékot viszi színre. Kicsik és nagyok is egyaránt gyönyörködhetnek a szép előadáson, amelynek koreográfiáját az Erdélyből elszármazott hírneves koreográfus, Novák Ferenc rendezte. Zeneszerző: Rossa László, szövegíró: Novák Péter, a koreográfus munkatársai: Rémi Tünde és Lengyel Szabolcs, tánckarvezetők: Nagy Levente Lehel és Törzsök Zsuzsánna. Díszlet, jelmez: Bandi Kati és Imrik Zsuzsa. 

Az előadás után a gyerekek kipróbálhatják a jelmezeket, fotókat készíthetnek a táncjáték szereplőivel, majd gyerektáncház lesz. A felnőttek is táncra perdülhetnek, vagy az együttes tagjaival népdalokat is tanulhatnak. A Csűrszínházi Egyesület és a Maros Művészegyüttes által közösen szervezett rendezvényre a belépés díjtalan, így ha egy kellemes családi napot szeretnének eltölteni, akkor ne hagyják ki ezt az ajánlatot. Az említett műsoron kívül idegenvezetővel meg lehet látogatni a mikházi Ferenc-rendi kolostortemplomot és a római castrum helyszínét, valamint az ott levő két idődobozt, amelyben a kiállított tárgyak révén történelmi időutazást tehetnek az érdeklődők – tájékoztatott Barabás Attila-Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója.

Vajda Györgyvissza...