XIII. Gyöngykoszorú Gyöngye Néptánctalálkozó
2020-01-10


A Maros Művészegyüttes, a Pro Folk Dance Egyesület és a Maros megyei EMKE támogatásával idén tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Gyöngykoszorúk Gyöngye évzáró néptánctalálkozót. A Maros megyei néptánccsoportok tevékenységét összefogó Gyöngykoszorúk Gyöngye Néptánctalálkozó 2019. december 14-én került megszervezésre.

A rendezvény Sebestyén Péter marosvásárhelyi római katolikus plébános áldásával és Barabási Attila-Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatójának, a Maros megyei EMKE elnökének a köszöntőjével kezdődött. Majd a Maros Művészegyüttes színpadán több, mint 600 néptáncos és népzenész lépett színpadra, akik lelkes, áldozatos munkájukkal maradandót alkotnak, közönségformáló tevékenységeket folytatnak, valamint hozzájárulnak a hagyományok, népzene, népdal és néptánc népszerűsítéséhez. Együtt ünnepelt a marosvásárhelyi Napsugár, Borsika és Csillagfény Néptáncegyüttesek, a Fagyöngy Citerazenekar, valamint nyárádszeredáról az Apró Bekecs, Mezőmadarasról az Árvalányhaj, Erdőcsinádról az Árvácska, Marosfelfaluból a Bíborka, Körtvélyfájáról a Bokréta, Búzásbesenyőből a Búzakoszorú, Mezőbándról a Csipkebogyó, Csittszentivánról a Gyöngyvirág, Marosludasról a Hajdina, Holtmarosról a Holtmaros Néptáncegyüttes, Jobbágytelkéről a Jobbágytelki hagyományörző Néptánccsoport, Segesvárról a Kikerics Néptáncegyüttes, a marosvécsi Helikon tánccsoport, a mezőfelei Mezőfele Gyöngye Tánccsoport, a kibédi Piros Koszorú néptánccsoport, a Marosludasi Pitypang néptáncegyüttes, a gyulakuti Szivárvány Néptánccsoport, és a maroskeresztúri Tipegők.

Ki-ki a maga fellépése után átsétált a közeli vendéglőbe, hogy elfogyassza ebédjét, aztán visszatérhessen a közönség soraiba.

A XIII. Gyöngykoszorúk Gyöngye Néptánctalálkozó keretében este 18:00 órától díjátadó gálára került sor, illetve Adventben címmel hagyományos népzenekoncerttel is megörvendeztették a résztvevőket és további érdeklődőket. 

2019 novemberében a Maros megyei EMKE megalapította a Gyöngykoszorú mozgalom atyjáról elnevezett Szabó György Pál-emlékdíjat, amelyet idéntől azon települések képviselőik nyerhetnek el, akik a Gyöngykoszorú találkozók megszervezése által éltették a népi kultúrát és hagyományokat.

A Szabó György Pál-díjat ez évben hat település nyerte el. Elsőként Erdőcsinád képviselőjét, Bálint Csaba református lelkészt szólították a színpadra, hogy átvegye a Bandi Kati iparművész munkáját dicsérő díjat. Ezen a településen huszonhat Gyöngykoszorú találkozót szerveztek, amely a legjobb teljesítménynek számít a megyében. Erdőcsinád vonatkozásában elhangzott Lukácsy Szilamér lelkész neve, aki már a kezdetektől teljes mellszélességgel, szívvel-lélekkel támogatta a rendezvényt, és akinek személyéhez megannyi sikeres találkozó köthető. A további díjakat sorrendben a következők érdemelték ki: a holtmarosi Forduló Kulturális Egyesület képviselője, amelyet Papp György képviselt; a marosludasi Hajdina néptáncegyüttes, amelyet Tóth Sándor vett át; a kibédi Piros Koszorú néptánccsoport; a marosfelfalusi Bíborka néptánccsoport, végül pedig a mezőbándi Csipkebogyó néptánccsoport. A díjazottakat sorrendben Fazakas Ildikó, Fazakas János, Barabási Attila-Csaba, Barabás László, Kilyén Ilka és Incze Tünde méltatták, kiemelve a kiválóságot és következetességet, amelyet ezek a Gyöngykoszorú találkozók szervezésében tanúsítottak.

Az Adventben népzenekoncertet és gálaműsort a kilenc éves Szász Csanád László, a Duna Televízió Fölszállott a Páva című tehetségkutatójának egyedüli erdélyi döntőse nyitotta meg a gyergyói medencéből származó dalválogatással. A következő fellépők ugyancsak ifjak voltak: a Maros Művészegyüttes két – gyermek és ifjúsági – zenekari utánpótláscsoportjának első fellépését láthatták, hallhatták a nézők. Ezt követően aztán a népzene tapasztalt művészei vették át a stafétát. Felléptek a népművészet mesterei, Horváth Elek és Csiszár Aladár prímások, a Maros Művészegyüttes zenekara és tánckara, a Czerán Csaba vezette Öves együttes és Kásler Magda valamint a szászcsávási zenekar tagjai: Jámbor István „Dumnyezó” prímás, Csányi Mátyás „Mutis” bőgős és Mezei Ferenc „Csángáló” kontrás.

Az adventi műsor kiváló befejezése volt a Gyöngykoszorúk Gyöngye rendezvénynek, az igényes fellépők remek hangulatot varázsoltak, és igazi ünnepi élményt nyújtottak a résztvevőknek. Aki pedig nem fáradt el az egész napos rendezvényen, az az esti táncházban rophatta kimerülésig.

Köszönjük a Communitas Alapítványnak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy támogatóként hozzájárult az esemény magas szintű megvalósításához!vissza...